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Attorney General, Richard Blumenthal 

April 14, 1993 

Edward C. Krawiecki, Jr.  
State Representative  
Minority Leader  
House of Representatives  
State Capitol  
Hartford, CT 06106 

Dear Representative Krawiecki: 

On August 21, 1991, the House of Representatives (by a vote of 75 to 73) and the Senate 
(by a vote of 18 to 18, tie broken by the Lieutenant Governor) adopted S.B. No. 2010. This 
legislation, as approved that day by the Governor, became 1991 Conn.Pub.Acts. No. 91-3 of 
the June, 1991 Special Session. Within 1991 Conn.Pub.Acts. No. 91-3 is § 30, a cap on 
spending by the General Assembly.1 

On August 21, 1991 by vote margins greater than 75%, both the House of Representatives 
and the Senate adopted H.J.R. No. 205 which, among other things, proposed to add Section 
18(a), a balanced budget provision and Section 18(b), a spending cap, to Article III of the 
Connecticut Constitution.2 This Resolution passed by sufficient margins to be placed on the 
ballot in the November 3, 1992, election for possible adoption as a Constitutional 
Amendment. On November 25, 1992, the Secretary of the State certified that the electorate 
had adopted H.J.R. 205 as an amendment at the November 3, 1992, election. 

By letter dated January 11, 1993 you ask one question regarding the effect of Art. III, § 
18(a), the balanced budget amendment, on deficiency legislation authorized by 
Conn.Gen.Stat. § 2-36. You also ask four questions on the relationship between the 
statutory and constitutional spending caps set forth in Public Act 91-3, § 30 and Article III, 
§ 18. We first address your question regarding § 18(a) and then will answer each of your 
questions as they relate to Art. III, § 18(b). 

I. Art. III, § 18(a), the Balanced Budget Amendment 

A portion of H.J.R. 205 which became, on approval of the voters, Art. III, Sec. 18(a) is 
known as the balanced budget amendment.See remarks of Representative McNally 
"[Section a] will require for the first time in our State Constitution a balanced budget" 34 
H.Proc., Pt. 34, 1991 June Sp. Sess., p. 798, and remarks of Senator Herbst: "In Section A 
we talk about a balanced budget amendment." 34 S.Proc., Pt. 13, 1991 June Sp. Sess., p. 
203. 

You ask whether this amendment requiring a balanced budget in each fiscal year prohibits 
the passage of deficiency legislation after the start of the fiscal year. We answer that the 
balanced budget amendment limits the enactment of such legislation. 

Deficiency legislation is governed by Conn.Gen.Stat. § 2-36. This section was re-enacted in 
§ 33 of Public Act 91-3, on the same day final approval was given to Art. III, § 18(a). It 
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permits state agencies to request the Office of Policy and Management to submit to the 
General Assembly a bill paying "expenses of the current fiscal year." While the balanced 
budget amendment does not specifically prohibit deficiency appropriations, § 2-36 now must 
be construed within the constitutional boundaries set by the balanced budget amendment. 
That amendment limits "general budget expenditures" to the "estimated amount of revenue 
for such fiscal year." Deficiency legislation involves "expenditures" above the originally 
budgeted appropriations. Such legislation is, therefore, limited to the circumstance where 
there are additional revenues above the originally budgeted amount, through revised 
estimates or new enactments, to cover the expenditures. 

II. Art. III, § 18(b), the Constitutional Spending Cap 

1. Your first question with respect to § 18(b) asks whether the Constitutional spending cap 
automatically repealed the statutory spending cap. We answer that the statutory cap 
remains in place until the General Assembly enacts the Constitutional definitions for § 
18(b). 

The general rule is that "ordinarily constitutional limitations upon the legislature are 
prospective in their operation and not intended to affect existing legislation...." 
Sutherland, Statutory Construction § 23.30. See also State ex rel. Cotter v. Leipner, 138 
Conn. 153, 158 (1951); Ursuline Academy of Cleveland v. Board of Tax Appeals, 141 Ohio 
St. 563, 49 N.E.2d 674, 677 (1943); 16 C.J.S. "Constitutional Law" § 51. 

We see nothing in the language of Art. III, § 18(b) or the constitutional history to indicate 
an intention to repeal the statutory spending cap set forth in 1991 Conn.Pub.Acts No. 91-3 
§ 30. Therefore, according to the legal principle outlined above, the statutory spending cap 
remains in place until the General Assembly enacts the Constitutional definitions for § 
18(b). 

2. Your second question asks whether, on the failure of the legislature to pass the 
definitional provisions of § 18(b) of Article III of the Constitution, Section 30 of Public Act 
91-3 "becomes" the language of the Constitutional Amendment. We conclude that § 30 may 
become the definitional language of § 18(b) of Article III if it is specifically enacted as such. 

Section 30 of Public Act 91-3 sets forth certain definitions applicable to the statutory 
spending cap. Conn. Const. Art. III, Section 18(b), also requires the General Assembly to 
define specific terms for the Constitutional spending cap which are similar to those 
contained in Public Act 91-3. According to the Constitutional Amendment, "[t]he enactment 
or amendment of such definitions shall require the vote of three-fifths of the members of 
each house of the general assembly." Id. 

Section 30 was not passed with a three-fifths majority. Therefore, § 30 can serve to meet 
the constitutional mandate only if it is specifically enacted as such in accordance with the 
procedures of Art. III, § 18. 

3. Your third question asks whether the legislature might amend § 30 of Public Act 91-3 by 
a majority vote. In keeping with our previous answers, we conclude that the General 
Assembly may not so act. 

We have concluded that the statutory provision (§ 30) remains in place, and will so remain 
until replaced by the requisite Constitutional definitions. While the legislature cannot be 



compelled to act in a particular fashion (Ursuline Academy, supra), Art. III, § 18(b) is now 
part of our Constitution. To continue to amend the statutory provision by less than a three-
fifths majority would render the constitutional amendment a nullity. The statute was to be 
a temporary measure. 34 H.Proc., Pt. 34, June Sp. Sess., p. 805. (remarks of Rep. McNally, 
the House sponsor of H.J.R. 205). Amendments to § 30 of Public Act 91-3, therefore, cannot 
be made by a simple majority vote. 

4. Your fourth question seeks to ascertain the effect of the General Assembly's amending § 
30 of Public Act 91-3 by a vote in excess of three-fifths. You ask whether this amended 
language "becomes" the definitional language for Art. III, § 18(b). We conclude that such 
legislation would satisfy the procedural requirements of § 18(b). The Supreme Court has 
stated that "[W]here a new provision is to be substituted for an existing one, whether the 
new takes the form of a direct enactment, with repeal of the old, or of an amendment 
substituting the new for the old is ordinarily wholly immaterial, depending upon the 
preference of the draftsman of the act." Simborski v. Wheeler, 121 Conn. 195, 200 (1937). 

We hope that we have sufficiently answered your questions. 

Very truly yours, 

Richard Blumenthal  
Attorney General 

Henry S. Cohn  
Assistant Attorney General 

 

1 This section provides as follows: 

Sec. 30 (NEW) The general assembly shall not authorize an increase in general budget 
expenditures for any fiscal year above the amount of general budget expenditures 
authorized for the previous fiscal year by a percentage which exceeds the greater of the 
percentage increase in personal income or the percentage increase in inflation, unless the 
governor declares an emergency or the existence of extraordinary circumstances and at 
least three-fifths of the members of each house of the general assembly vote to exceed 
such limit for the purposes of such emergency or extraordinary circumstances. Any such 
declaration shall specify the nature of such emergency or circumstances and may provide 
that such proposed additional expenditures shall not be considered general budget 
expenditures for the current fiscal year for the purposes of determining general budget 
expenditures for the ensuing fiscal year and any act of the general assembly authorizing 
such expenditures may contain such provision. As used in this section, "increase in personal 
income" means the average of the annual increase in personal income in the state for each 
of the preceding five years according to United States Bureau of Economic Analysis data; 
"increase in inflation" means the increase in the consumer price index for urban consumers 
during the preceding twelve-month period, according to United States Bureau of Labor 
Statistics data; and "general budget expenditures" means expenditures from appropriated 
funds authorized by public or special act of the general assembly, provided (1) general 
budget expenditures shall not include expenditures for payment of the principal of and 
interest on bonds, notes or other evidences of indebtedness, expenditures pursuant to 
section 4-30a of the general statutes, or current or increased expenditures for statutory 
grants to distressed municipalities, provided such grants are in effect on July 1, 1991, and 
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(2) expenditures for the implementation of federal mandates or court orders shall not be 
considered general budget expenditures for the first fiscal year in which such expenditures 
are authorized, but shall be considered general budget expenditures for such year for the 
purposes of determining general budget expenditures for the ensuing fiscal year. As used in 
this section "federal mandates" means those programs or services in which the state must 
participate, or in which the state participated on July 1, 1991, and in which the state must 
meet federal entitlement and eligibility criteria in order to receive federal reimbursement, 
provided expenditures for program or service components which are optional under federal 
law or regulation shall be considered general budget expenditures. (This section is now 
codified as Conn.Gen.Stat. § 2-33a). 

2 HJR 205(b), now Article III, Sections 18(a) and 18(b), provide as follows: 

Sec. 18(a) provides: "The amount of general budget expenditures authorized for any fiscal 
year shall not exceed the estimated amount of revenue for such fiscal year." 

(b) The general assembly shall not authorize an increase in general budget expenditures for 
any fiscal year above the amount of general budget expenditures authorized for the 
previous fiscal year by a percentage which exceeds the greater of the percentage increase 
in personal income or the percentage increase in inflation, unless the governor declares an 
emergency or the existence of extraordinary circumstances and at least three-fifths of the 
members of each house of the general assembly vote to exceed such limit for the purposes 
of such emergency or extraordinary circumstances. The general assembly shall by law 
define "increase in personal income", "increase in inflation" and "general budget 
expenditures" for the purposes of this section and may amend such definitions, from time to 
time, provided general budget expenditures shall not include expenditures for the payment 
of bonds, notes or other evidences of indebtedness. The enactment or amendment of such 
definitions shall require the vote of three-fifths of the members of each house of the general 
assembly. 

 

http://www.ct.gov/ag/cwp/view.asp?A=1770&Q=281388%23FOOTNOTE%202

